Inburgeren doe je samen

‘Als taalcoach ben je er vooral om samen met de inburgeraar(s) te oefenen met de Nederlandse taal. Laagdrempelig en vertrouwd kleine gesprekjes oefenen en soms ook helpen met de lessen van de taalschool.’ Toch krijg ik als taalcoach meer vragen dan alleen over taal…’

Afhankelijk van het niveau van de inburgeraar begint het voorzichtig, soms met behulp van handen en voeten of Google translate. In de loop van de tijd breiden de gesprekjes uit, ook met behulp van de door SAM gebruikte methode van Taal voor het Leven waardoor thematische onderwerpen aan de orde komen.

In de loop van de tijd word je steeds meer een vertrouwd persoon in het gezin en steeds vaker zie je ook waar een inburgeraar mee te maken krijgt. Al snel ontmoette ik de contactpersonen van Vluchtelingenwerk. Bevlogen vrijwilligers die de inburgeraars gedurende het eerste jaar met raad en daad bijstaan bij alle zaken die aan de orde komen bij nieuwkomers. Ook de vrijwilligers van Bousa en van Vota zijn vaak bij inburgeraars betrokken om kinderen voor te lezen of om het gezin te helpen met de financiële zaken. Ook als taalcoach ben je gemakkelijk aanspreekpunt. Meestal bij vragen over brieven van de instanties waar een inburgeraar mee te maken krijgt. Brieven van de gemeente, woningbouwvereniging, BSGR, belastingdienst, UWV of Ferm werk. Brieven die meestal erg formeel zijn opgesteld. Juridisch vast volgens de letter van de wet, maar probeer daar als nieuwkomer maar eens iets van te begrijpen.

Ook als taalcoach is het niet gemakkelijk om dit aan de inburgeraar uit te leggen. Zelf ben ik al jaren professioneel actief op fiscaal en financieel gebied, maar soms heb ook ik moeite om te begrijpen waar het nu precies over gaat en welke instantie op welk moment welk formulier wil ontvangen.

Gelukkig kan ik dan weer even terugvallen op de vrijwilligers van vluchtelingenwerk. Even bellen, even afstemmen en soms ook even samen verwonderd de situatie beschouwen. Samen komen we er dan wel weer uit en helpen we de nieuwkomer op weg, want Inburgeren doe je samen … met burgers.

Door Wilma

Dit is een artikel uit het SAM jaarmagazine, lees het volledige magazine hier.

Contact

Rijngaarde 1
2411 EV Bodegraven
KvK 41172496
NL39 RABO 0308881982