Verslag online event ‘Jongeren en geld’ 6 mei 2020 n.a.v. de corona-crisis

Nu je thuis zit laat je jezelf misschien verleiden tot extra aankopen via webshops, zoals: de aanschaf van nieuwe games, kleding of andere verwennerijen. Let op: dit kan je zomaar veel geld kosten.
Het NIBUD[1] heeft een speciale krant gemaakt voor Jongeren en de Corona-crisis. https://www.geldchecker.nl/special/cover/

Hieronder enkele specifieke financiële problemen die door de Coronacrisis kunnen ontstaan.

1. Ik studeer
Zowel in het MBO, HBO als het WO kan je vertraging oplopen omdat de lessen / colleges of stage wegvallen. Dit kan financiële gevolgen hebben bij studiefinanciering of collegegeld.

Advies:

 • Neem contact op met de onderwijsinstelling. Wat hebben zij geregeld? Zij proberen ook vertraging te voorkomen, o.a. door afstandsleren of vervangende opdrachten.
 • Er kan een extra lening bij DUO worden afgesloten. N.B: Denk hier eerst goed over na of vraag hulp. Doe dit alleen als je financiële problemen hebt door de Corona-crisis!
 • Lesgeld of Collegegeld blijven doorlopen, daar lijkt niets aan te doen.
 • Kijk verder voor maatregelen, bijv. over het OV, bij DUO op de site.
  https://duo.nl/particulier/corona/geld-ov-studie-en-terugbetalen.jspN.B: Als je een duale opleiding volgt, met een leerbaan in het MBO of HBO, ben je werknemer (zie dan bij 3).


2. Ik heb of zoek een bijbaan

Jongeren die een opleiding  volgen hebben vaak een bijbaantje. Bijv. in de horeca is dit gestopt tijdens de Corona-crisis.

Advies:

 • Kijk of er bijbaantjes zijn in andere sectoren, bijvoorbeeld: boodschappen rondbrengen bij supermarkten, bloemen bezorgen, schoonmaken of helpen bij kwekerijen nu veel Polen of Roemenen niet kunnen komen.


3. Ik werk

De overheid heeft tijdelijk maatregelen getroffen (NOW) voor werkgevers om werknemers tijdens de Corona-crisis in dienst te houden. Zij krijgen steun als de omzet drastisch is gedaald (20%).  Als de werkgever dit aanvraagt (deze is niet verplicht) krijgt deze een vergoeding voor werknemers tot 90% van het loon. Het loon wordt aan jou volledig doorbetaald. Tijdens deze periode mag de ondernemer niemand ontslaan.

N.B: Dit geldt ook voor werknemers met een nulurencontract of ander flexwerk, maar niet voor een werknemer met een tijdelijk contract met een einddatum in deze periode.

Advies:

 • Neem contact op met je werkgever: heeft deze NOW aangevraagd?
 • Als dit het geval is wordt je loon gewoon doorbetaald.
 • Als de werkgever geen NOW heeft aangevraagd, dan:
 • onder de 18 jaar: terugvallen op je ouders;
 • boven de 18 jaar:
  • Bij 26 weken werkverleden dan kans op WW (aanvragen bij UWV). Let op: er zijn meer details waar je aan moet voldoen.
  • Bij minder dan 26 weken (dit geldt voor veel jongeren) dan kans op bijstand (aanvragen bij FermWerk). Let op: Als je thuis woont en er zijn meer familieleden met een uitkering, dan geldt de ‘woningdelerskorting’.
 • Je kunt bij problemen contact opnemen met een vakbond. De FNV bijv. heeft een meldpunt: https://www.fnv.nl/corona/corona-meldpunt#/


4. Ik ben een ZZP-er

Je omzet als zelfstandige kan enorm dalen of stilstaan door de Coronacrisis. De overheid heeft ook voor deze groep een noodmaatregel gemaakt (TOZO). Je kunt hiervoor terecht bij FermWerk. Je hebt kans op een uitkering tot bijstandsniveau en / of een lening. Dit hangt van je persoonlijke omstandigheden af.

Let op: Je moet een KvK nummer hebben. Voor meer informatie: https://www.fermwerk.nl/uw-inkomen/aanvragen-uitkering/bbz-tijdelijke-regeling-verband-met-corona

5. Ik heb tickets gekocht, maar het festival of de vakantie is geannuleerd
Wat doe je als je tickets gekocht en betaald hebt voor een vakantie of een festival die niet kan doorgaan? Of een schoolreis of een groot sportevenement gaat niet door?

Er zijn drie opties:

 1. je krijgt geld terug;
 2. je ontvangt een voucher voor later;
 3. je doneert, omdat de organisatie het nu ook moeilijk heeft (solidariteit).

Voor de meeste jongeren zit de 3de optie er financieel niet in.

Advies:

 • Informeer bij het reisbureau of de organisatie. Wat bieden zij aan?
 • Als je kunt kiezen, maak dan je keuze afhankelijk van je eigen financiële situatie nu en of er voor later een goed alternatief is waar je de voucher voor kunt gebruiken.

N.B: Niet elke organisatie is nu in staat om je je geld terug te betalen, neem dan genoegen met een voucher.

Tot slot twee algemene situaties over geld.

1. Ik word 18 jaar
Als je 18 wordt zal je een aantal zaken zelf moeten gaan betalen. Dit geldt zeker voor de zorgverzekering, hoewel daar een zorgtoeslag tegenover staat.  Ook andere zaken kunnen veranderen. Als je geen onderwijs volgt en geen werk hebt kun je wellicht een bijstandsuitkering aanvragen.

Advies:

2. Hoe ga ik met geld om?
Omgaan met geld is niet voor iedereen gemakkelijk.

Adviezen:

 • Zorg dat je Inzicht hebt in wat je uitgeeft en wat je inkomsten zijn, met name als dit verandert. Als je minder ontvangt, moet je dus ook minder uit gaan geven.
 • Spaar voor uitgaven die je soms doet (kleding) of voor onverwachte uitgaven (laptop of Smartphone die het begeeft of auto rijlessen).
 • Ga geen lening aan, als het niet per se moet (zoals studiefinanciering of hypotheek).
 • Ga niet ‘rood’ staan.
 • Koop niets, als je het geld niet hebt.
 • Als je een minimaal inkomen hebt, zijn er vrijstellingen of toeslagen mogelijk. Informeer je daarover. Laat deze voorzieningen niet lopen.

Wil je meer informatie over de toeslagen waar je recht op hebt en meer, kijk dan op:
https://www.nibud.nl/consumenten/berekenuwrecht/

Het kan helpen om een huishoudboekje bij te houden. VOTA kan je hierbij helpen. Ook hebben veel banken (zoals de ING en de Rabobank) hiervoor een app.
Zie voor een map voor je financiële administratie ook:
https://winkel.nibud.nl/consumenten/tabbladenset

Laat je helpen.
Als je in de financiële problemen komt, praat er dan over en zoek hulp. Wees geen struisvogel: schulden lossen zich niet vanzelf op, deze worden alleen maar groter.

Er zijn vrijwilligersorganisaties die je gratis kunnen helpen, waarbij je privacy wordt gerespecteerd. Een vrijwilliger kan met jou alles op een rijtje zetten en je helpen bij het contact opnemen met je schuldeisers. Meestal kan er een regeling worden getroffen.

Maar als de problemen groter zijn is professionele hulp nodig. Hieronder vind je daarvan de contactgegevens.

Professionele Hulp:

 • Sociaal Team. Je kunt hier terecht met al je vragen over financiën maar ook over allerlei andere onderwerpen, zoals: relaties, wonen, werk, jeugdhulp of Wmo. Samen kijken ze naar een oplossing.
  Bellen: 0172 – 769 218 of mailen: sociaalteam@bodegraven-reeuwijk.nl
 • Fermwerk. Je kunt hier terecht voor het aanvragen van een bijstandsuitkering.
  Bellen: 0348 – 497 000 of mailen: info@fermwerk.nl
  Je kunt op https://www.fermwerk.nl ook digitaal aanvraagformulieren invullen.
 • PLANgroep. Hier kun je terecht voor hulp bij schulden. Ze werken alleen op afspraak. Mailadres: bodegraven@plangroep.nl

 

De organisatoren van dit Jongeren-event ‘Jongeren en Geld’ wensen je veel sterkte.

Zij kunnen je ook verder helpen.

Dennis Baars,  Jongerencentrum De Zon, mail: dennis@dezonbodegraven.nl
Dion Dekker, Gemeente Bodegraven-Reeuwijk, mail: ddekker@bodegraven-reeuwijk.nl
Marlou Min en Han Sijm, VOTA (Vrijwillige Ondersteuning Thuisadministratie). Mail: jongeren@votad.nl  of http://www.votad.nl

[1] NIBUD = een onafhankelijke landelijke stichting die mensen informeert over geld.

Contact

Rijngaarde 1
2411 EV Bodegraven
KvK 41172496
NL39 RABO 0308881982