Ik wil meedoen & ontmoeten

Meedoen

Ergens aan meedoen geeft energie, voldoening en zorgt voor leuke contacten met dorpsgenoten. Meedoen in onze gemeente? Dat kan op allerlei manieren en gebieden: denk aan muziek, groen & buiten, kunst & cultuur, sport & bewegen, eten & koken en veel meer. Meedoen kan als vrijwilliger en als deelnemer. Voor wie een steuntje in de rug nodig heeft om mee te doen, zijn er de sociaal makelaars. Zij helpen om de juiste plek te vinden en om succesvol aan te sluiten als deelnemer aan een activiteit. Ook helpen zij om als vrijwilliger aan de slag te gaan bij een activiteit of met een eigen initiatief. Neem contact op met een sociaal makelaar en ontdek hoe leuk meedoen is!

Wegwijs

In alle dorpen van de gemeente Bodegraven-Reeuwijk is genoeg te doen. Voor wie op zoek is naar een activiteit of vrijwilligerswerk voor zichzelf of een ander, maar het lastig vindt om te kiezen of een stap te zetten, is er in elk dorp een sociaal makelaar. De sociaal makelaar maakt iedereen graag wegwijs en helpt bij het zetten van de eerste stap.

Samen Sterk – Maatjes

Meedoen is leuk, maar soms is daar hulp bij nodig. Daarom is er het maatjesproject ‘Samen Sterk’: een manier om meedoen makkelijker te maken of om als maatje iemand daarbij te helpen. Een maatje helpt bij het bereiken van persoonlijke doelen, is een steuntje in de rug, een luisterend oor en geeft persoonlijke aandacht. Maatjes kunnen iemand helpen met het leren van de taal, het opbouwen van sociale contacten of met een andere ondersteuningsvraag. ‘Samen Sterk’  is maatwerk voor wie een maatje zoekt én voor wie een maatje wil zijn.

Samen Sterk

Maatjesproject

Bereikbaar op werkdagen van 09:00 tot 11:00 uur

Huis van Alles

Een centrale plek in ieder dorp is het Huis van Alles. Hier zijn activiteiten voor en door inwoners te vinden. Het Huis van Alles is dé plek om mee te doen door een kop koffie te drinken en een praatje te maken, te sport en te bewegen, creatief bezig te zijn of door een keer mee te eten! Kom eens langs en ontdek wat het Huis van Alles te bieden heeft.

Vrijwilligerswerk

Vrijwilligerswerk is een van de leukste manieren om mee te doen. Vrijwilliger zijn, geeft een nuttig en voldaan gevoel, draagt bij aan de persoonlijke ontwikkeling, vergoot het sociaal netwerk en geeft heel veel waardering. Vrijwilligerswerk doen kan bij ruim tweehonderd organisaties verspreid door de gemeente Bodegraven-Reeuwijk. Meer weten over vrijwilligerswerk?

Taalcoaches

Nieuw in de gemeente Bodegraven-Reeuwijk? Dat is best even wennen, daarom is het belangrijk om van het nieuwe huis en dorp snel een echt thuis te maken en nieuwe mensen te leren kennen. Om snel de Nederlandse taal te leren, zijn er taalcoaches. Een taalcoach is een andere inwoner die op een leuke en prettige manier helpt de taal te leren en iemand een zetje geeft om mee te doen. Meer weten? Neem dan contact op met de projectcoördinator Taalcoaches.

Vervoer

Meedoen is minder makkelijk voor wie niet zelfstandig van A naar B kan komen. Met ANWB AutoMaatje vervoeren vrijwilligers hun minder mobiele plaatsgenoten tegen een geringe onkostenvergoeding.

Contact
Wie gebruik wil maken van AutoMaatje, neemt uiterlijk twee werkdagen van tevoren contact op met de AutoMaatje-coördinatoren via 06-19860304 of via email automaatje@samvrijwilligers.nl.

Hoe werkt AutoMaatje?
Wil je naar de kapper, op familiebezoek, winkelen in de buurt of heb je een afspraak in het ziekenhuis of bij de fysiotherapeut? Is er geen redelijk alternatief? Is zelf regelen lastig en kun je geen redelijk beroep doen op vervoer met indicatie? ANWB AutoMaatje richt zich op mensen die buiten de bestaande regelingen vallen. Tegen een kleine onkostenvergoeding rijden vrijwilligers uit de buurt je met hun eigen auto.

  • Heb je vervoer nodig? Neem dan twee dagen van tevoren contact op met de AutoMaatje-coördinatoren via 06-19860304 of via email automaatje@samvrijwilligers.nl.
  • De coördinator zoekt een vrijwilliger uit de groep chauffeurs die jou (op het door jou gewenste tijdstip) kan rijden.
  • De coördinator belt je terug als er een chauffeur beschikbaar is en schat de vergoeding in aan de hand van het verwachte aantal kilometers dat de vrijwilliger voor je gaat rijden. De vergoeding bedraagt € 0,35 per kilometer plus eventuele parkeerkosten. Voor ritten minder dan 8 km geldt een vast tarief van € 2,50 per rit.
  • Op het afgesproken moment staat de vrijwilliger voor de deur. Bij een kort uitje zal de vrijwilliger aanwezig blijven. Als er veel tijd zit tussen de heen- en terugrit, spreek je met elkaar af wanneer hij of zij weer klaarstaat voor de terugreis.
  • Je betaalt de vergoeding rechtstreeks aan de vrijwilliger, contant of per pin. Voor pinnen is het belangrijk om vooraf na te vragen of de vrijwilliger over een pinapparaat beschikt.

AutoMaatje Bodegraven-Reeuwijk is een samenwerking tussen de ANWB en SAM. De ANWB biedt ANWB AutoMaatje aan vanuit haar maatschappelijke verantwoordelijkheid, je hoeft geen ANWB-lid te zijn. AutoMaatje wordt mede mogelijk gemaakt door de inzet van vele vrijwillige chauffeurs.

Voor meer informatie kun je contact zoeken met de AutoMaatje-coördinatoren via 06-19860304 of via email automaatje@samvrijwilligers.nl.

Contact

Rijngaarde 1
2411 EV Bodegraven
KvK 41172496
NL39 RABO 0308881982