Mantelzorgondersteuning

Zorg je langdurig voor een zieke partner, gehandicapt kind, vader of moeder, goede vriend(in) of buur? Dan ben je een mantelzorger en zijn wij er voor jou. 

Er kan veel op je afkomen als je mantelzorger bent. Het kost tijd en energie om de zorg voor je naaste af te stemmen, praktische zaken te regelen en zelf in balans te blijven. Kun je daarbij wel wat steun gebruiken? Dan ben je bij Mantelzorgondersteuning van SAM op het juiste adres. Wil je weten waar je bijvoorbeeld terecht kunt voor hulpmiddelen of extra hulp? Wil je even je verhaal kwijt? Of in contact komen met andere mantelzorgers? Wij zijn er voor je.

Registreren

Als mantelzorger kan je je kosteloos registreren via onderstaande knop. Je wordt dan door ons op de hoogte gehouden van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van mantelzorg, de jaarlijkse waardering vanuit de gemeente en ondersteuningsmogelijkheden waarvan je gebruik kunt maken. Ook ontvang je 3 keer per jaar het magazine ‘MantelKRACHT’.

Button 'registreer je als mantelzorger'

Wanneer ben je een mantelzorger?

Als mantelzorger zorg je langdurig, intensief en onbetaald voor een zieke partner, gehandicapt kind, vader of moeder, goede vriend(in) of buur. Als mantelzorger ben je geen beroepsmatige hulpverlener, maar geef je zorg omdat je een persoonlijke band hebt met degene voor wie je zorgt. Ook als je heel jong bent kan je mantelzorger zijn. Bijvoorbeeld als je zorgt voor een zieke vader of moeder of uit een gezin komt met een gehandicapt broertje of zusje. Wij komen graag met je in contact om samen met jou te kijken hoe we de zorg die jij draagt wat lichter kunnen maken.

Doe de test: 

1. Zorg jij voor een partner, kind of ander familielid, vriend(in) of buur?
2. Heeft deze naaste hulp nodig voor langere tijd vanwege een ziekte, een verstandelijke of (sociaal)psychische beperking of een hoge leeftijd?
3. Heb jij een persoonlijke band met degene voor wie je zorgt?
4. Krijg je niet betaald voor de hulp die jij biedt?

Beantwoord je alle vragen met ‘ja’, dan ben je een mantelzorger.

Ontmoet andere mantelzorgers

Maandelijks organiseren wij gezellige bijeenkomsten in een ontspannen sfeer voor mantelzorgers. Deze momenten noemen wij Mantelzorgers ontmoeten Mantelzorgers (MOM’s). Tijdens deze bijeenkomsten kan je ervaringen uitwisselen en van elkaar leren.

  • Wandelgroep: 1e donderdag van de maand, neem voor meer informatie contact op met onze mantelzorgondersteuner
  • Praatgroep: 2e donderdag van de maand, Huis van Alles Reeuwijk, neem voor meer informatie contact op met onze mantelzorgondersteuner

Luisterend oor

Praten helpt! Wil je je gevoelens en ervaringen delen over onderwerpen die je niet kunt bespreken met degene voor wie je zorgt of met anderen in je omgeving? Wij bieden je een luisterend oor. Je kunt je vragen of problemen voorleggen of gewoon je verhaal doen, bijvoorbeeld over wat de zorg zwaar voor je maakt. Neem contact op met onze mantelzorgondersteuner.

De weg wijzen

Als mantelzorger komt er veel op je af. Niet alleen de zorg, maar ook alles wat je moet regelen. Van financiële zaken en het regelen van hulpmiddelen tot zoeken naar passend vervoer. Wij helpen je de juiste weg te vinden binnen hulp- en dienstverlening zodat je niet zelf opzoek hoeft naar de spreekwoordelijke speld in de hooiberg. Neem contact op met onze mantelzorgondersteuner.

Respijtzorg, vervangende mantelzorg

Als mantelzorger kan je dag en nacht bezig zijn met het zorgen voor een ander. Respijtzorg is een tijdelijke vervanging van die zorg. Iemand anders neemt de taken over, zodat jij tijd krijgt om iets voor jezelf te doen en hiermee weer meer energie te krijgen. Respijtzorg heet daarom ook wel ‘vervangende mantelzorg’.

Respijtzorg kent vele vormen, het kan gaan om het inzetten van een respijtvrijwilliger thuis tot aan dagopvang ergens anders, van zorgboerderij tot wandelcoach om te ontspannen en van informeel tot formeel. Onze mantelzorgondersteuner onderzoekt samen met jou wat er wenselijk en mogelijk is in jouw specifieke situatie.

Contact

Rijngaarde 1
2411 EV Bodegraven
KvK 41172496
NL39 RABO 0308881982